Welke optie is van jou van toepassing:
* Een late vergadering
* Spannende film
* Te laat gegeten
* Een onopgelost probleem
* Stevig gesprek thuis of op het werk
* Nog een paar laatste appjes / mails voor het slapen gaan

Het is laat en je gaat naar bed. Ben je iemand die eerst gaat piekeren, of val je in slaap en ga je daarna piekeren? De zaken die je de laatste uren voor het slapen gaan doet, zijn het verst en passeren de revue. Ook het onopgelost probleem en het stevige gesprek komen meerdere keren voorbij.

Ik heb daar ook regelmatig last van en dit speelt als ik iets nieuws opstart (daarover een andere keer meer). Als ‘vuur’ type (ram, leeuw en boogschutter) ga ik er met 200% in. De kenmerken van vuur types zijn enthousiasme, sterke wil, temperament en een stuk vertrouwen. Dus ook ik lig wel eens wakker; meestal concepten te bedenken. Wat nu?

Ik houd van simpel en praktisch dus wat doe ik dan? Hier een paar van mijn tips:
1) Ademhaling: adem langer uit dan in. Dit kalmeert. Of doe de 4-7-8 ademhaling: 4 in, 7 vast, 8 uit.
2) De 3-2-1 regel, 3 uur voor het slapen gaan niets eten, 2 uur voor het slapen gaan niets drinken en het laatste uur geen schermen (dit is een lastige, succes )
3) En nu komt de mooiste tip die je kunt doen als je bed ligt. Balanceer de stress- en emotionele meridiaan

Het laatste punt behoeft wat uitleg. Het balanceren van een meridiaan doe je, door het eerste en het laatste punt van de meridiaan vast te pakken: een vinger vd hand op het eerste punt en de andere hand op het laatste punt.
Doe dit op gevoel: gebruik of de wijsvinger of middenvinger. Houd dit dan vast zolang je wilt: 10 seconden, 30 seconden een minuut of langer. Observeer wat er gebeurd in het hoofd.
– Voor de emoties (Jenn Mo meridiaan) : is dit het basis punt 1 en punt 24 onder je lip
– Voor de stress (Tou Mo): punt 1 bij je stuit en punt 26 boven je lip