Als klein kind speelde ik veel buiten en na al dat ravotten ga ik rond 18 uur avondeten. Daarna rond 19 uur het bed in. Ik herinner me dat ik vaak buikpijn heb en om dit te verzachten leg ik mijn handen op mijn buik. Na een tijdje wordt de buikpijn minder en val ik in slaap.

Nu realiseer ik me dat de maaltijd van soep, warm eten en een toetje, niet de juiste combinatie is voor mij. Voeding is maatwerk, en wat goed voor de een is, kan slecht uitwerken voor de ander. De een heeft juist wel vlees nodig, de ander kan gemakkelijk zonder. De een heeft een slank postuur en de ander is wat meer gezet. In de ayurveda wordt dit mooi omschreven door de typen Pita, Kappa en Vata. Niemand is hetzelfde en eenheidsworst is niet de juiste aanpak.

Natuurlijk zijn sommige voedingsmiddelen gezonder dan anderen, maar de vraag is wanneer heb jij ergens last van? Dat is een trigger om na te denken.
Laatst was ik iemand aan behandelen en die at veel paprika (gezond en een bom aan vitaminen C) en ze was intolerant voor paprika. Hoe kan dat nou, zei ze?

Als je te veel van iets eet accepteert het  lichaam het, maar ergens in het verwerkingsproces mis je een stof om het voedingsmiddel goed op te nemen.

Hoe zou het voor jou zijn, als jij weet voor welke voedingsmiddelen je allergisch of intolerant bent?

Nou, dat kan ik voor je uitzoeken voor € 20. Ik meet bij welke voedingsmiddelen dit het geval is. En ik vertel je hoeveel weken je deze voedingsmiddelen moet laten staan. Je voelt je een stuk beter en bent energieker. Ik wens dat iedereen toe…