Het is warm en nu?

Een kleine introductie in de Chinese voedingsleer: in het Westen gaat men uit van stoffen en ontbrekende stoffen en de Chinese Voedingsleer gaat uit van energie: yin (afkoelend) en yang (verwarmend). Deze voedingsleer bestaat al duizenden jaren en is niet onderhevig aan trends.

Ik ben geïnspireerd geraakt door een boek van B.Temelie: ‘voeding volgens de elementen’. Het boek leest heel gemakkelijk met veel praktische tips.
Vandaag wil ik 1 thema hieruit bespreken en dat is het thermisch effect dat voeding heeft op je lichaam. Vlees, kip en veel kruiden hebben een verwarmend effect en zomergroenten vaak een verkoelend effect.

Stel je zit op een warm kantoor of thuis en je wilt graag je lichaam ‘koelen’ met voeding, wat zou je dan kunnen doen?
Voeding tot je nemen die een sterk thermisch koelend effect hebben zoals: tomaat, augurk, ananas, citroen, kiwi, yoghurt, banaan, watermeloen. Ook thermisch koelend zijn: aardbei, bosbes, sinaasappel, kwark, groene sla, olijf, rode biet, avocado, cashewnoot, zonnebloempit, olijfolie, groene thee.
Dus een lunch van yoghurt met banaan, kiwi en ander fruit is een fantastische optie. Of groene sla met augurk, tomaat, cashewnoot, olijf met olijfolie.
Wat ik doe is aan citroen of lemon uitpersen en deze in 1 liter water doen en gedurende de dag opdrinken, heerlijk.

En dan nog dit, een citaat uit het boek: “Van ijskoud drinken zou men helemaal af moeten zien; het zorgt zelfs in een gezonde maag en bij uitwendige hitte voor een koude schok, doordat de discrepantie tussen de lichaamstemperatuur en het koude drinken eenvoudig te groot is. In hete landen drinkt men hete dranken met een koude thermische werking, zoals pepermuntthee; dat verfrist het lichaam, zonder dat het op krasse wijze wordt afgekoeld.”

N.B. Bij het boek krijg je een complete lijst over de voeding middelen en hun thermische werking: heet – warm – neutraal – verfrissend – koud.

Eet smakelijk !