De verkoudheid begon bij mij afgelopen weekend. Normaal duurt het een paar dagen maar deze verkoudheid is heftiger. Dus ik ging even graven in mijn kennis wat ik kan doen om de verkoudheid te ondersteunen. Hieronder een opsomming van dingen die ik nu doe.

Een verkoudheid is eigenlijk een ‘koude’ volgens de Chinese voedingsleer en neem daarom geen voedingsmiddelen die je lichaam nog verder afkoelen zoals: yoghurt, salades, tomaten, bananen, sinaasappels, mandarijnen.
Maar neem verwarmende voedingsmiddelen zoals: gember, kaneel, venkel, andere kruiden, kip, wild, rozijnen. Verwarmende dingen bevorderen het ontgiften.

Verkoudheid en griep is eigenlijk een zegen voor het lichaam dat goed kan ontgiften tijdens deze processen waarbij lichaamsweefsels hersteld worden.

Besef dat hoest, slijm proppen en een lopende neus mechanismen zijn van het lichaam om toxines, beschadigd weefsel afval af te voeren. Nooit je snot of slijmproppen intrekken en doorslikken. Het lichaam wil dit juist afvoeren.

 Enkele andere tips:

Goed bij griep en verkoudheid is bijvoorbeeld gember, citroengras en kaneel. Zet gerust thee van deze drie specerijen. Eet elke dag een mengsel van halve theelepel kaneel met halve theelepel honing. Honing nooit verhitten boven de 40°c.

Een lichte wandeling is wel goed om verse lucht te ademen. Vermijd wel de drukte, zoek eerder de stilte op.

Een neusspoeling of het inhaleren dampen van etherische oliën zoals eucalyptus is eveneens raadzaam. Een warm bad met etherische oliën kan echt wonderen doen. De aangename geur en warmte doet je lichaam en geest ontspannen.

Belangrijk is om elke dag voor 22.00 uur te gaan slapen, ook al slaap je niet direct in, ontspan en volg je eigen ademhaling waarbij jij je lichaam beter kunt voelen. Dat werkt eveneens ontspannend. Volle rust is de boodschap.

De vuurademhaling is een krachtige ademhalingstechniek die goed is om het sinusgebied en de longen te reinigen.

Beterschap aan iedereen die verkouden is, groet PuurRein